Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

De eerste Herdenkingsfestivals waren in 1980 in Haarlem en Wageningen, inmiddels zijn er 15 met uiteenlopende toeloop. Zwolle is met 130.000 bezoekers een topper, een Kuip en Arena samen vol.

Een gouden greep van heNationaal Comité 4 en 5 mei. Een generatie, die steeds minder verschil ziet tussen de Franse (1795) en de Duitse bezetting, krijgt weer iets mee van de laatste verschrikkingen. Om daarna heel blij te zijn met onze vrijheid.

Daarom aandacht voor 5 mei festivals als afsluiting. Eerder twee pagina's met persoonlijke 5 mei-beschrijvingen uit de familie.

Met de enige ‘gastbijdrage’: Hoe vanzelfsprekend is vrijheid?  Monique Bons, in gesprek met twee achterkleinkinderen van Dirk Bons. Zoals beschreven in Kleindochter werken Monique en ik samen in het verzamelen van informatie. Zij voor een boek, ik voor deze website. Alle teksten zijn van mij, met uitzondering van deze pagina.

Verder aandacht voor de mooiste onderdelen van komende bevrijdingsfeesten rond Zijpersluis. Met een mooie rollende 'expositie' stunt in Schagen.

Nicht Jannie leverde een geweldige bijdrage met foto's van het Bevrijdingsfestival Utrecht 2015. Geplaatst 14-5-15.