Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd


Verzetsstrijders Dirk en zoon Ton Bons werden op 11 april 1945, 24 dagen voor de bevrijding, gefusilleerd in Zijpersluis, met acht anderen. Vader en zoon zijn vernoemd in de Amsterdamse Dirk Bonsstraat. 

Dit hoofdstuk (menu) kan worden gelezen zonder het voorgaande in deze site. Ik heb gestreefd naar evenwicht in de zes pagina's met illustraties, verwijzingen (links), emoties, steeds gestreefd naar gepaste omvang.

Een verwoeste liefde, als miljoenen andere

Twee jaar duurde de intense liefde tussen de Amsterdamse leraarszoon Ton Bons en bakkersdochter Joke Kwant uit Dedemsvaart. Die eindigde op 11 april 1945 voor het  vuurpeloton van Zijpersluis.

Nooit is een foto van het paar gemaakt. Met de herinneringen van de achter blijvende verloofde, 73 jaar later verteld, leidt het nauwelijks twijfel dat het een diepe liefde voor het leven kon worden. Die foto’s zouden  na de oorlog wel worden gemaakt, tijdens een bruiloft in bevrijd Nederland.  Verwachtten ze.

Volgens Wikipedia zijn er in WO2 wereldwijd zestig miljoen mensen omgekomen, veelal jonge strijders. Hoeveel liefdes zijn toen ook vermoord? Miljoenen, denk ik, elke was uniek, net als die van Ton en Joke.

Vader Dirk en zoon Ton waren een oom en een neef van mij.

De schatting van het aantal slachtoffers in 1939-1945 is te vinden in pagina Wiki-WO2

Eerste pagina: Ontluikend