Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

Niet 'vergeten' door een kleindochter

Al twee decennia wil ik Dirk Bons eren met een boek. Nu met een eigentijds middel, deze site. Een boek is indringender, maar laat ik over aan kleindochter Monique Bons, pas kort geleden ontmoet.

Monique schreef rond de eeuwwisseling als amateur een stevig verhaal  over de fusillade voor Zijper Historie Blad. Slechts plaatselijk bereik toen maar een goede start om verzetsgezin Bons meer aandacht te geven. De zeven pagina's zijn nu deel van de archieven van het Niod.

Gepubliceerd in de ontwikkelingsjaren van internet, opgenomen in de vroege online versie van het historisch blad, maar helaas moeilijk te vinden via Google.

Ik gebruik het verhaal van Monique in twee pagina's hierna. Zij was destijds amateur, maar haar archieven- en bronnenonderzoek was uitstekend. We werken samen bij het verzamelen van informatie. Zij gebruikt die voor haar boek, ik voor de site. 

Gerard Bons

 link pdf-publicatie Monique Bons

 

Monique Bons werd op 11-01-1963 geboren in Hoogeveen. Na ruim 12,5 jaar in de journalistiek bij een regionaal nieuwsblad werkzaam te zijn geweest, startte ze in oktober 2012 haar eigen bedrijf: Tekstbureau Monique Bons.

Mailcontact: gerard@dirkbons.nl

Volgende pagina: Fotobeleid met fleur