Relaxt naar de herdenking

Van de eerste naoorlogse jaren weet ik het niet, maar naar mijn indruk bezochten Bonsen daarna zelden de 4 mei herdenking van Zijpersluis. Voor zover mij bekend was in 2015 voor het eerst een afvaardiging van vier neven van Ton Bons erbij.

De kern bestond uit de broers Jan en Paul, zoons van oom Piet. Jeroen, zoon van Paul, vertegenwoordigde de volgende generatie, Gerard, zoon van Gerrit Arie uit Dordrecht, maakte het Bons-kwartet vol. Echtgenote Lineke was er als aangetrouwde familie bij.

We ontmoetten elkaar op een terras met uitzicht op Het Klimduin, met 51 meter de hoogste duin van Nederland. Die hebben we beklommen, met Jeroen ver voor alle anderen uit

Namens de hele familie Bons is bij het monument een bloemstuk gelegd. Indachtig discussies dat mijn oom en neef niet hoog op het denkbeeldige heldenschild moeten worden gehesen, kreeg het linten die daarmee overeenstemmen.  

Dankzij een inzameling binnen de familie kon dit drie keer. In de stille tocht van 2016 liep ik mee. Vanaf rechts: burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen en Tammo Meedendorp, Ineke Schotten-de Wit en Klaas Tillema van comité 4 mei. Buiten beeld: zus Heleen en haar dochter Hanneke (maakte de foto)


Volgende pagina: Een groot gezin in Brandwijk