Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

Concept. Onderste foto van 1943 uit archief Evelyn Meek. Daar ben ik heel blij mee, tekst moet nog worden aangepast.

In een gelukkiger tijd

Tijdens de oorlog zijn weinig foto’s gemaakt. Alles steeds duurder, te weinig tijd voor gedoe met een camera, op het laatst alleen nog iets voor hobbyisten. Dan was daar nog het gevaar dat rondslingerende foto’s in het verzet tot opsporing konden leiden.

Verder is veel uit de oorlog niet bewaard gebleven. Mede daardoor heb ik geen goede, in de oorlog gemaakte foto van Co Bons, de tweede zoon met een groeiende rol in het verzet. Voor zijn persoonsbewijs moet er minstens een pasfoto zijn gemaakt. 

Het Niod heeft er geen. Daarom houd ik me aanbevolen voor een kopie van elke foto die van Co Bons bestaat. Uiteraard ook voor andere foto’s van gezinsleden, andere betrokkenen, zoals eerder gevraagd. Geldt verder voor alle beelden en documenten van situaties die met de inhoud van deze site te maken hebben.

Gelukkig heeft Monique een prachtig ouder kiekje, met vooroorlogse karteltjes. 

Links Co, vader van Monique, rechts Ton.

Deze foto van de drie kinderen is in 1938 gemaakt in de Witte de Withstraat, waarschijnlijk voor de winkelpui van benedenbuurman (schuin onder) Miedema. Ook in 1945 gefusilleerd.

Joke is wel een beetje verlegen voor de camera, maar heel blij met haar grote broers. Ongeveer negen jaar oud, kort voordat de groei zou beginnen. Ze was dus nog een jonge tiener toen ze haar vader en die twee andere mannen ging bijstaan in de illegaliteit, als koerierster.

Nog een gelukkige tijd, 1938. Geen of nauwelijks benul van de komende verschrikkingen, de doem zeven jaar later.

Mailcontact: gerard@dirkbons.nl

Volgende pagina: De arrestatie