Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

Paalzitten voor een monument

Een etmaal op een paal zitten in de Graafstroom. Een feestelijke prestatie van  Arjan Wemmers in augustus 2015 met een opmerkelijk doel: In Molenaarsgraaf of Brandwijk een monument stihten voor de zes omgekomen bemanningsleden van de Lancaster, die boven de  Graafstroom werd neergeschoten en deels in een Weiland van de familie Bons is opgegraven.

Het is de tweede keer dat Arjan zich inzet voor zo’n aandenken. Al rond de eeuwwisseling zocht hij in archieven en in gesprekken met dorpsgenoten in Bleskensgraaf naar wetenswaardigheden over een Mosquito bommenwerper, die daar 28 mei 1943 neerstortte. Arjan vond met een metaaldetector in een weiland één propeller en de brandstroftank, achthonderd meter van elkaar verwijderd. Net als de Lancaster was het toestel totaal verpulverd.

Arjan regelde dat de landmacht de ‘prop’ borg. Hij spoorde piloot Cameron Chrysler (toen 21) op. Die sprong tijdig met de parachute uit het toestel, overleefde het krijgsgevangenkamp en stichtte in Canada een gezin, navigator Ray Logan kwam om. Arjan organiseerde in 2005 de overkomst naar Bleskensgraaf van de overlevende en zocht hem een half jaar later op in British Columbia.

Tenslotte zette Arjan zich in voor een oorlogsmonument, ter nagedachtenis  aan de gesneuvelde navigator en de piloot. De ‘prop’ staat op een stalen sokkel en is in 2007 onthuld nabij de vindplaats, boerderij Gijbeland aan het Koekoekspad.

Voor 'zijn' tweede vliegtuig-monument vergaarde hij op die paal een startbedrag van bijna duizend euro. ,,De gemeente heeft een werkgroep ingesteld voor een Lancaster monument,’’ vertelt de jonge onderzoeker zelf. ,,Waar? Weten we nog niet. Je kan denken aan de kerk, al kun je je afvragen of een kerk een geschikte plaats is voor een oorlogsmonument. Maar daar is de vliegtuigbemanning wel begraven, die berg vliegtuigresten werd ook bij de kerk verzameld, historisch dus een goede plek.''   

Foto's: Jan de Bruin

Meer over Arjan in nieuwe neef

Volgend pagina: Mooie monumenten bij een kerk