Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

Concept (ofwel onder constructie)

Actualiteit van 11-2-16

Gerelateerd bericht: vliegtuigrest opgegraven

Dubbelmonument uit ‘land van Bons’    

De in het ‘land van Bons’ (geboortegrond van Dirk) gevonden vliegtuigmotor wordt een oorlogsmonument in een forse vitrine. Als nagedachtenis aan zes bemanningsleden van de Lancaster die 22 mei 1944 in Molenaarsgraaf en Brandwijk neerstortte.

De opstelling kun je een ‘buitenexpositie’ noemen, nabij een drukbezocht café/partycentrum in Brandwijk. Met kort ernaast de propeller wordt het een dubbelmonument. De vitrine van het hardste glas komt op korte rvs-poten te staan, een kwart slag gekanteld. Het lage schuine glas vergroot de zichtbaarheid op  de motor. Vrijwel elke passerende vreemdeling zal hier af- of uitstappen om het te bekijken, is  de verwachting.,

Formeel is nog niets besloten, maar ongeveer veertig bezoekers tijdens een informatieavond in kerkgebouw De Akker (11 -2-2016) waren enthousiast over de plannen. Ze zijn ontwikkeld door de Stichting OMMB (oorlogsmonument Molenaarsgraaf-Brandwijk)

De vitrine wordt 2,60 meter lang, nodig omdat de Lancaster enorme motoren had. De lage half gekantelde opstelling is een ideetje van kunstenaar Paul Pallandt. Het monument komt waarschijnlijk te staan bij het plaatselijke café De Boerenklaas. Honderd meter verwijderd van de begraafplaats achter de kerk waar de zes omgekomen bemanningsleden begraven liggen. Op en om de brug tussen kerk en café regende het aluminium, bij wijze van spreken 

De nagenoeg zekere plek voor het monument is nog geen vijftig meter verderop. Met die smalle dijken langs de Graafstroom (ten onrechte Alblas genoemd door de digi-kaartmaker) de best zichtbare en toegankelijke plek.

Als alle procedures, fondswerving, ontwerpdetaillering en bouw vlot verlopen, wordt het monument op 22 mei onthuld, 72 jaar nadat de Lancaster neerstortte. Bij tegenslag wordt het 22 mei 2017.

Beelden, opinie en sfeerschets uit de vergadering staan in de pagina Verrijking, in hoofdstuk Foto’s.

De OMMB heeft een eigen site.

Onderin de home-pagina vier mooie foto's, met als 'topper'de motor en de 'prop''. Weliswaar creëerde de fotograaf enige optische overdrijving omdat nauwelijks opvalt dat de voorgrond diicht bij de lens staat en het magazijn als achtergrond ver weg, maar groot is de machine beslist.. 

OMMB-bestuurslid Antoine de Zeeuw  maakte een impressie-video van een ruime minuut. Gaaf in de hoofdzaken, achterhaald in twee opzichten. De impressie suggereert plaatsing naast kerk en kerkhof, terwijl is gekozen voor een andere plek, nabij café Boerenklaas. Voor de buitenstaander een onbelangrijk detail. Verder koos kunstenaar Paul Pallandt na voltooiing van de digi-animatie voor aanzienlijk kortere rvs-poten. Verschaft betere inkijk door het glas, vooral voor kinderen.

Een voor de informatiebijeenkomst geplaatste aankondiging en een opinie zijn nu achterhaald en verplaatst naar het archief onder de namen Monumentplan 1 en Monumentplan 2

Volgende pagiona: Laatste aanvullingen