(CONCEPT met aanzet van de laatste herdenking met twee 'actuele' foto's. Aanvulling komt voor onvolledige informatie helaas aanzienlijk later)

Eindelijk 'vrij van corona' (2023)

Na drie lockdowns ........
Vooraf vrijheid vieren (2019)

Als het aan de tiende Montessorischool De Meidoorn in Amsterdam ligt komt er nooit meer oorlog en terreur.  Groep zeven vierde niet alleen na een herdenking de vrijheid, maar ook daarvoor.

De school heeft lang geleden het muurmonument geadopteerd, dat in 1945 al luttele weken na de bevrijding werd onthuld. Met de naam van Dirk en Ton Bons en Jacob Miedema. Alle drie woonden in de Witte de Withstraat.

Drie kids hadden er duidelijk plezier in  voor te gaan in de bloemenhulde. Veel huppelend, wellicht hielp het dat ze de klas konden ophalen in jeugdcentrum The Mall. Alleen al de wanden van de toegang maken vrolijk.


Eenmaal bij het monument groeide aandacht voor beknopte uitleg van docent Mathijn van Dijk en leden van Comité 4 en 5 mei in de wijk De Baarsjes . Ben Berndsen bij het monument, Jan Voetberg toonde een historische foto.

Onderbroken door een fietser die luidkeels de vrijheid bezong met een levenslied. Hij kreeg een gul applaus van de jongens en meisjes. De passant was niet op de hoogte van deze plechtigheid in april.


En de gevraagde minuut stilte bleef serieus stil. Daarna in vrijheid de vakantie tegemoet. Met een uitnodiging van de school om voor de eerstvolgende schooldag, zondag 5 mei, nog van een Vrijheids Maaltijd te genieten, wat bleek uit een affiche op de schooldeur.


Jacob Miedema was een  drogist die van zijn winkel een centrum maakte van opslag voor het verzet en van geheime communicatie.