Uit New Zealand

De herdenking van 2017 had een onalledaagse deelnemer. Mike Bouman is een geboren Nieuw Zeelander, maar zijn vader, oomzegger van Jan van Kan, komt uit Nederland.
  

Tussen de bloemenhulde, de erewacht van de brandweer en de vlag halfstok legt Mike Bouman uit New Zealand zijn boeket voor het monument van Zijpersluis. Ter ere van de tien, een beetje extra voor Jan van Kan, broer van zijn oma.

Al drie jaar geleden vond hij thuis, down under, de site Dirkbons.nl toen hij googelde op de naam van zijn oudoom. Dat zijn Engelse moeder een parachutist als vader had, die bij Arnhem meevocht in Market Garden, droeg bij aan zijn oorlogsinteresse 20.000 kilometer ver weg.

Jan van Kan was de regelaar in verzetsgroep Reintje de Vos en is naast Dirk Bons begraven. Van zijn oma, zus van Van Kan, hoorde hij ademloos hoe zijn oudoom streed tot de dood. Hij legde eerder al op de Eerebegraafplaats Bloemendaal bloemen op het graf van Johannes Petrus van Kan. 

Hulde van een genealogisch tamelijk ver en geografisch verst wonend familielid. Mike Bouman noemt graag de naam van verzetsgroep  Reynard the Fox.

Een jaar later ontmoette ik Mike Bouman weer in Oosterbeek