3 x 4 mei in Schoorl

Schoorl herdenkt WOII intens.  Een uur voor de plechtigheid bij De Opgeheven Hand eert een kleine, hechte groep op de Algemene Begraafplaats  vier gesneuvelde Britse piloten, destijds aangespoeld op het strand. Al 25 jaar draagt een Brit rond 19.00 uur een gedicht voor, de laatste keer door de man met de krans poppies.

De bescheiden stoet staat dan ook stil bij een herdenkingsteken ter nagedachtenis aan in de oorlog omgebrachte Schoorlse Joden.   Steentjes gelegd op steen zijn een signaaltje dat een passant hier heeft herdacht.   

Vanwege de herdenkingsdienst herdacht Schoorl op 4 mei 2015 de verschrikkingen dus drie keer.

(Poppies zijn papieren klaproosjes, Brits symbool voor de miljoenen die in twee wereldoorlogen sneuvelden, vooral in WOI vaak tussen de loopgraven en echte poppies.) 

De foto's zijn van Habro Fotografie in Bergen. De haarscherpe kwaliteit maakte het mogelijk enkele details mooi te snijden en sterk op te blazen. Voor zijn werk op 4 mei brengt Hans Brouwers niemand iets in rekening.Kerstnacht

Op Kerstavond plaatsten Gerard Becker, Anja Tillema en Klaas Tillema kaarsjes voor de vier graven van gesneuvelde Britse vliegers. Het comité 4 mei Schoorl schaarde zich zo bij de inmiddels 140 initiatieven in het hele land om voor de gewijde nacht lichtjes bij de oorlogsgraven te plaatsen. In Holten doen scholieren dat al 25 jaar. (Foto: Klaas Tillema)

Volgende pagina: Historische ceremonie