Met een kerkdienst


Het aankondigende verhaal hieronder is geplaatst op  17-4-15  en 9-5-15 verplaatst naar het archief. In de tussentijd stond in de inhoudsopgave:

Opnieuw onderscheidend was de herdenking van 2015 met een herdenkingsdienst. Op 5 mei in deze wegsite beperkt tot enkele foto's als voorpublicatie, later in de maand meer.

------------------------------------

De zeventigste 4 mei herdenking van Schoorl is uitgebreid te noemen, met een herdenking in het liefelijke dorpskerkje, te vinden aan de Duinweg. Het is een rijksmonument, wellicht mede dankzij een gave preekstoel.

Verder zijn daar omheen drie herdenking, twee op verschillende plaatsen om 20.00 uur.

De kerkdienst wordt om de vijf jaar gehouden. Ze begint om 18.30 uur en duurt drie kwartier. Met herdenkingsboekje, de organisatie maakte er werk van. De omslag is linksboven afgebeeld.  

De Stille Tocht naar het monument Zijpersluis begint om 19.45 uur op de hoek Regbertslaan/Parallelweg, enkele kilometers buiten het dorp. Met ook de basisscholen Klimduin en Teun de Jager. Een kleine kilometer noordelijker start een tweede stille tocht van de gemeente Schagen. De twee stoeten lopen elkaar tegemoet en versmelten.

Verder neem ik het officiële programma over:

 19.58 uur        Last Post met Eregroet brandweer 

20.00 uur        Twee minuten Stilte

20.02 uur        Brandweer beëindigt Eregroet

Aansluitend     Krans- en bloemlegging: Gemeente Bergen, Gemeente Schagen, Comité 4 mei Schoorl en kinderen basisschool Klimduin.

Aansluitend     Defilé van overige aanwezigen (wat wil zeggen dat iedereen de ronde om het monument loopt)

Niet onvermeld mag blijven dat er al om 18.00 uur een kranslegging is op oorlogsgraven van de gemeentelijke begraafplaats in Schoorl. Verder is er om 20.00, dus gelijktijdig, een herdenking bij het monument voor Kamp Schoorl. Een prettige spreiding voor wie voorkeur heeft voor herdenken in eigen dorp, slecht ter been is of wel graag afsluit met het Wilhelmus.

Programmaboekje

Het programmaboekje voor de herdenkingsdienst is ontworpen door de plaatselijke kunstenaar Willem Scholten. Zelf probeerde ik met foto's bij verschillende weersomstandigheden de verlatenheid in de richting van de duinen aan te zetten. De grof gepixelde zwart-wit bewerking van Scholten doet dat ook heel mooi. 

Drie foto's van de kerk kopieerde ik uit de site van de PKN-gemeente Schoorl. De laatste foto maakte ikzelf om te wijzen op een kleine bezienswaardigheid.

Naast de kerk staat het beeld van de schilder Jan van Scorel. Geboroen in Schoorl, beroemd in heel Europa en zelfs in het Heilige Land. Voornamelijk wonend in Utrecht, maar altijd kind gebleven van het duindorp. Voor je in de kerk stilstaat bij de ergste verschrikkingen in de geschiedenis, kun je letterlijk een minuutje staan bij het gestileerde stalen aandenken aan de kunstenaar uit de vroege Renaissance.

Tenslotte kleine opmerkingen:

Wie niet meeloopt maar wel bij de stilte aanwezig wil zijn, moet ook uiterlijk 19.45 uur bij het beeld arriveren. Daar zijn parkeerplaatsen. Als je later aankomt, lopen stoeten over beide toegangswegen.

Geregeld waarderend in deze  site gemeld, voor de zekerheid nu ook uit het draaiboekje: geen Wilhelmus, geen toespraken.

Volgende pagina: