Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

'Oorlogswond' dankzij een gauwdief 

Terwijl mijn oom zoveel onderduikers aan onderdak hielp, greep hij in het derde oorlogsjaar een gauwdief in de kraag, wat hem een vervelende wond opleverde.

Beschreven in luttele regels in een politiedossier. Gevonden in Stadsarchief Amsterdam. Het politielogboek is slecht leesbaar, maar ondanks de groezeligheid een juweel in de nog geringe Amsterdamse documentatie.  

 Het begint bij een uitgestorven beroep, de kruier Leendert de Jong. Hij  zag op 15 juni 1942 in het Centraal Station de kelner Jansen iets stelen en riep de voorbijganger Bons te hulp.  De betrapte verzette zich heftig, maar werd uiteindelijk door een toegesnelde diender ingerekend.

,,Bons heeft zijn rechterknie vrij ernstig verwond en de broekspijp gescheurd’’, schrijft de rapporteur op het politiebureau. ,,Hij is met een snelverband verbonden en gaat voor verdere behandeling naar het Binnengasthuis.’’ De hoofdcommissaris bedankte Bons, een frase die ik nergens anders tegen kom in een  dertigtal mutaties. 

Een mooie pluim voor een kleinigheid in vergelijking met zijn andere activiteiten.

Het incident is niet bekend in familiedocumentatie of –overlevering, dus een gebroken knieschijf is het waarschijnlijk niet geweest. Evenmin iets om licht te negeren. Men kon zich steeds minder kinderachtig gedrag permitteren, dat de politie dan toch behandeling in het ziekenhuis adviseerde, wijst op minstens een gemene vleeswond.

Volgende pagina: Pilotenhulp

Mailcontact: gerard@dirkbons.nl