Vergeten Verzet van Dirk Bons en zijn zoons

               Vernoemd in een Amsterdamse straat, daarna weinig genoemd

Veelzijdig verzet 

Het hele gezin Bons was in Amsterdam actief in de ondergrondse. Eerst met onderduikbemiddeling, voor in totaal 1800 personen. Daarna in een knokploeg, onder andere om in overvallen voedselbonnen voor de onderduikersschare te vergaren. Jongste zoon Co Bons verzorgde schietopleidingen met gedropte wapens, dochter Joke ging 'koerieren' toen ze begon te puberen. Het is tekenend voor de veelzijdigheid van het Bons-verzet.

 Ton Bons startte zijn verzet avontuurlijk in het Overijsselse Salland, voor die tijd redelijk ver van zijn woonplaats. Hij hielp verschillende piloten ontsnappen, ook na terugkeer in Amsterdam. Zij en hun helpers waren gehaat bij de bezetter vanwege de zware bombardementen op het vaderland, wat dit verzetswerk extra gevaarlijk maakte.

Yad Vashem is de internationale onderscheiding van de Staat Israël, toegekend als bewezen is dat een Joods leven werd gered in WOII. Dirk en Ton Bons kregen die postuum toegekend, tweede zoon Co in 1985. Vanwege de vele facetten van het Bons-verzet weet ik nog weinig, maar het feit is belangrijk genoeg om te vermelden en naar het archief in Jeruzalem te linken:

Dirk, Antonie, Jacobus Bons


Volgende pagina: Kleindochter